marți, 27 ianuarie 2009

Despre ereditate - altfel...

Toata lumea este de acord ca adhd este o tulburare ereditara. Ceea ce suna ca o sentinta definitiva si irevocabila. S-a spus ca adhd nu se vindeca. Se pot ameliora diferite probleme, dar vindecare totala nu ar exista. Ca parinte, sa accepti un asemenea verdict este de fapt cu neputinta.
Iata si o alta abordare a problemei ereditatii :
"Ereditatea nu fixeaza pozitii fatale, din care nu putem iesi, ci limite mai mult sau mai putin fixe, dupa cum e vorba despre o insusire sau alta, in cadrul carora mediul ne fixeaza pozitia. Cand mediul interior sau exterior e favorabil genezelor recesive, energia lor latenta nu intarzie sa rabufneasca prin subconstient asupra constiintei si astfel s-o inlature, s-o intunece, samd. E cu putinta, pentru fericite exceptii, despovararea de sub o mostenire mizerabila? Da, e cu putinta, cu pretul si cu osteneala unei vieti curate. Puterile credintei, amplificate de puterea si binecuvantarea lui Dumnezeu, au influenta nebanuit de mare asupra eventualelor noastre infirmitati. Dumnezeu pe toti ii trimite inzestrati si in stare sa fie drepti."
Am citat din cartea "Parintele Arsenie Boca, mare indrumator de suflete din secolul XX" -o sinteza a gandirii Parintelui Arsenie Boca in 800 de capete intocmita de Arh. Teofil Paraian, Ed. Teognost, Cluj-Napoca, 2002.
Cu alte cuvinte, ceea ce la om este cu neputinta, la Dumnezeu este cu putinta.
Mai departe voi cita dintr-o carte pe care o recomand tuturor -"Terapeutica bolilor spirituale" de Jean-Claude Larchet (Ed. Sophia, Buc.,2001 - dar se mai gaseste, de ex. la pangarul Manastirii Sf. Antim din Bucuresti). Imi cer iertare pentru un demers pe care incerc sa-l fac desi nu sunt calificata. Singura mea calificare este cea de parinte si -cu mila lui Dumnezeu - de crestin ortodox. In postarea viitoare, cu ajutorul lui Dumnezeu, voi cita din aceasta carte si nadajduiesc sa inceapa astfel conturarea posibilitatii reale de vindecare desavarsita a adhd.

Niciun comentariu: