luni, 12 ianuarie 2009

Definitiile specialistilor

"ADHD este o tulburare neurobiologica care se caracterizeaza printr-un nivel developmental necorespunzator de atentie (concentrare, distractibilitate), hiperactivitate si impulsivitate, simptome care pot sa apara in orice combinatie la scoala, acasa si in alte situatii sociale." (American Psichiatric Associatio, 2003)
Descriere : comportament deviant, rezistenta la disciplina, emotivitate exagerata, auto-control redus, capacitate de mentinere si concentrare a atentiei in realizarea sarcinilor scazuta, agresivitate.( Dr. Still, 1902, Anglia) - set de elemente numite "deficite ale controlului moral". Si in prezent se considera adecvate descrierile acestea.
O descriere mai amanuntita (Dr. Wender, 2000) este sistematizata in 7 grupe :
1. hiperactivitate motorie : neliniste, incapacitatea de a se relaxa, inabilitatea de a sta asezat, de a persista in activitati sedentare, intotdeauna pe picior de plecare;
2.deficite de atentie: inabilitatea de a urmari o conversatie, distractibilitate, dificultati in a ramane concentrat asupra materialelor citite, uita frecvent unde a pus lucrurile, le pierde frecvent, uita de intalniri;
3.labilitate afectiva: schimbari clare si rapide ale dispozitiei normale la depresie sau euforie usoara sau la o stare de excitatie (depresia fiind definita ca o stare de nemultumire, plictiseala, care poate dura de la cateva ore la cateva zile)
4.temperament exploziv: izbucniri scurte care pot fi urmate de calmare relativ rapida, pierderi tranzitorii ale controlului, raspuns instantaneu la provocari, iritabilitate, izbucniri temperamentale (care au totusi legatura cu relatiile personale)
5. suprareactivitate emotionala: reactioneaza exagerat si nepotrivit cu furie, depresie, anxietate, confuzie, nesiguranta; daca exista un factor de stres constant, crizele se repeta si ele constant.
6. dezorganizare: incapacitate de a-si indeplini sarcinile, lipsa de organizare a locului in care isi desfasoara activitatea, sarcinile nu sunt duse pana la capat, nu se poate planifica.
7. impulsivitate: vorbeste inainte de a gandi, intrerupe conversatiile altora, nerabdare evidenta, cumparaturi impulsive, se pot manifesta si mai grav, ca manie , acte antisociale; incapacitate de a respecta reguli.
De subliniat ca aceste manifestari/caracteristici nu sunt prezente neaparat cumulativ, dar diagnosticul de ADHD se da in general cand sunt prezente cel putin 3 din aceste 7 grupuri.
ATENTIE! DIAGNOSTICUL CADE EXCLUSIV IN SARCINA MEDICULUI SPECIALIST !!
(sursa :Copilul neascultator,agitat si neatent - Prof. Dr. Iuliana Dobrescu )

2 comentarii:

Dana spunea...

Oare asemenea diagnostic poate fi dat la orice varsta?

ivona spunea...

in principiu da, dar un copil cu adhd manifesta simptomele cam de la 5-6 ani, asa ca nu va face fata la scoala mai mult de cls a Va fara interventii medicale.