duminică, 25 ianuarie 2009

Cuvinte pentru parinti

"Trebuie evitata stigmatizarea, trebuie evitate exprimarile de tipul 'Copilul are o boala psihica...', 'Acest elev are adhd...'. Nu astfel, ci 'Copilul are o dizabilitate sau o disfunctie care se va ameliora'.

Problema lui, disfunctia lui, se datoreaza unor modificari chimice in functionarea neurotransmitatorilor din creier - multe cercetari au dovedit deja acest fapt si care sunt ariile din creier implicate in aparitia deficitului de atentie sau agitatie.

Trebuie sa existe o permanenta comunicare intre dv si invatatoare sau profesor, dar discreta si nu stigmatizanta, ci creatoare.

Este nevoie de multa rabdare si colaborare intre membrii familiei si ceilalti (scoala, rude, vecini, etc). Persoana care ingrijeste cel mai mult copilul, mama de obicei, nu trebuie lasata singura in aceasta dificila si obositoare 'meserie'.

Regulile care se stabilesc impreuna cu terapeutul vor fi respectate de toate persoanele implicate in ingrijirea copilului (bunici, frati, surori mai mari, bona, etc).

Copilul dv are nevoie de un mediu familial ordonat, nu haotic, aceasta este regula de aur uneori greu de respectat cand mama este singura cu copilul si tatal toata ziua la serviciu sau deloc, sau cand bunicii vor sa-si impuna regulile lor care au dat roade, este adevarat, dar cu un altfel de copil, nu cu unul special.

Rolul dv este sa incurajati copilul pentru cel mai mic progres, sa aratati ca va bucurati sincer (chiar daca trebuia sa scrie 10 exercitii, faptul ca a reusit sa scrie 2 tot trebuie apreciat; ce simte copilul cand mama spune 'Bravo! Ai facut 2 exercitii!' , fata de o mama care spune "Ah! Nu ai facut decat 2 exercitii...'...)

Utilizarea mesajelor scurte si clare de incurajare sau de dezaprobare, cu oferirea altei alternative, reprezinta o alta regula importanta. Invatati sa transmiteti mesaje pe care sa fiti sigura ca le-a receptat, prea multe explicatii obosesc si nu isi ating scopul."

Prof. Dr. I. Dobrescu - "Copilul neascultator, agitat si neatent"

As adauga sa nu minimalizati rolul umorului in relatia dv cu copilul! Chiar daca nu aveti deloc dispozitie, o gluma destinde atmosfera aproape miraculos si-l face pe copil mult mai interesat si receptiv la ceea ce doriti sa-i solicitati!

Asigurati-va nu ca va iubiti copilul- ceea ce pare normal si de la sine inteles -, ci ca IL PLACETI SI APRECIATI ASA CUM ESTE! Chiar daca va simte iubirea, va simte si dezamagirea, si tristetea, si ingrijorarea, si neplacerile, si incordarea...

Niciun comentariu: