luni, 16 februarie 2009

Homeopatia

Pentru documentare -http://viatalatara.wordpress.com/, va recomand sa cititi toate postarile cu acest subiect de pe acest blog, cu atentie. De asemenea, puteti citi si aici-http://www.homeopatie.ro/index.php.
Nu am incercat acest tip de terapie, dar am de gand s-o fac. Cu sublinierea faptului ca medicul care o practica, asa cum bine scrie si in blogul recomandat, trebuie sa fie crestin ortodox.

luni, 2 februarie 2009

"Bioenergoterapia" si alte "terapii neconventionale"...


Am fost intrebata de mai multe mamici daca am incercat diferite metode de tip "bioenergoterapie"... mamicile respective fiind interesate de ceea ce considera "metode naturiste", mai putin interesate(sau increzatoare) in medicina alopata.

Intai ca "metodele naturiste"-care includ si homeopatia, sa zicem - nu includ si nu pot fi confundate cu "bioenergoterapia" sau alte asemenea "metode". Sunt distinctii importante care trebuie facute. Daca esti si crestin ortodox, nu vei recurge niciodata la "bioenergoterapie" sau alte asemenea. Deci nu, nu am recurs si nu sfatuiesc pe nimeni sa recurga la asemenea practici periculoase si nerecomandate nici de Biserica, nici de medicina alopata.

Staretul M-rii Sf. Antim Ivireanul din Bucuresti, arh. Mihail Stanciu(in imagine) scrie foarte clar in cartea sa "Sensul creatiei" (sub indrumarea Parintelui Adrian Fageteanu), ce sunt de fapt aceste practici. Iata un pasaj din aceasta carte:

"Conceptia deista conform careia Dumnezeu este separat de lume a provocat si separatia omului fata de cosmos. Aceasta gandire dualista 'a dat nastere la structuri si la scheme de dominatie care au favorizat exploatarea nemiloasa a naturii de catre om'(pr. prof. dr. Dumitru Popescu). Omul s-a folosit de tehnologie pentru a-si satisface apetitul patimas, intervenind iresponsabl in armonia dintre fapturi si creand dezbinare si intre ele. Dezechilibrul introdus de om in natura, in conditiile in care se continua ritmul actual al secularizarii si al poluarii, tinde sa cuprinda intreaga planeta si sa ne inghita pe toti intr-o uriasa necropola.(...)Ca o reactie la aceasta mentalitate autonoma si secularizata au aparut in Occident o serie de curente si de organizatii pacifiste si ecologiste care promoveaza nu numai niste indemnuri care sa-l sensibilizeze pe om fata de fenomenul distrugerii naturii , ci (ceea ce este mai subtil) o intreaga ideologie neopagana, un ciudat amestec al tuturor religiilor si filozofiilor care se propune lumii ca 'religie a viitorului'.Departe de a-si sustine o teorie oficiala coerenta, miscarile hippy, flower-power, new-age, reprezinta un amalgam confuz ce cuprinde scientismul occidental si misticismul extrem-oriental, teozofia, ocultismul si adorarea naturii. Nu este de mirare ca in randurile adeptilor acestei miscari, revoltati si frustrati de plictiseala si monotonia unei vieti interioare si sociale anormale, exista tendinta exploatarii unor domenii existentiale noi, cunoscute sub numele de experiente paranormale sau extrasenzoriale - a se citi vrajitorie, bioenergie, radiestezie, parapsihologie, mediumism, yoga, etc. Aceste curente ideologice pun in circulatie nu numai niste desertaciuni esoterice ale paganismului antic pe care le speram demult ingropate, ci si un anumit misticism bolnav dominat de ignoranta si de o stare de frica de natura oculta. O parte din aceste experiente mult cautate azi tin exclusiv de domeniul fanteziei si al escrocheriei ieftine, o alta parte de domeniul ocultismului si al demonismului si, in fine, o alta parte de domeniul patologicului (de multe ori ele se si intrepatrund). De aceea gasim amestecate in aceste experiente felurite incantatii hipnotice si practici de magie si de sugestie, iar adeseori chiar folosirea muzicii si a drogurilor psihedelice."

(Ieromonah Mihail Stanciu, "Sensul creatiei" -Asezamantul Studentesc Sf. Ap. Andrei, Slobozia, 2000)

Asadar aceste practici nu pot aduce in nici un caz insanatosirea cuiva. Vorbind cu un medic psihiatru ortodox despre "bioenergoterapie" mi s-a atras atentia ca aceste practici folosesc energiile naturale ale corpului uman, dar si alte energii care se strecoara fara sa poata fi controlate -acestea din urma fiind de naturi necunoscute si distructive pe termen scurt sau lung.

Parintii copiilor cu adhd sunt in general disperati, ar face orice sa-si vada copilul "normal". Eu sunt unul din acesti parinti. Dar stiu ca ceea ce l-a ajutat si il ajuta pe copilul meu, de aceea si recomand- din experienta- si altor parinti, a fost biserica, medicul psihiatru si, in unele cazuri sau pe anumite perioade psihologul.

Daca aveti posibilitatea, nu ocoliti M-rea Sf. Antim, unde il veti cunoaste pe staretul Mihail Stanciu si veti intelege ce ne lipseste si ce trebuie sa facem pentru copiii nostri dar...si pentru noi.